Søk

Lag en håndtein

Slik lager du håndtein av syltetøylokk og blikkbokser.

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6

Håndtein er et av verdens eldste redskaper. Med den kan man lage en tråd som kan brukes til strikking, veving eller hva du vil. Er du tålmodig, spinner du kanskje nok til et pannebånd eller et par pulsvarmere? Blir tråden kort, så kan det bli en lykketråd som en voksen du kjenner kan strikke inn i et plagg!

Du trenger:
- Et lokk, f.eks. fra syltetøyglass eller salsaglass. En boks kan også brukes, f.eks. en leverposteiboks.
- En spisepinne. Engangspinne som følger med kinamat man bestiller, er fine å bruke.
- Tre gummistrikk, gjerne i fine farger.
- En binders.
- Hammer, syl, en planke/fjøl som underlag.

Slik gjør du:
- Vask lokket. Lag hull i midten på lokket med syl og hammer. Bruk fjøl/planke som underlag, så slipper du å lage hull i bordet.
- Rett ut bindersen, men la den minste bøyen/kroken være igjen. Fest bindersen øverst på spisepinnen ved å surre den rette enden av bindersen rundt pinnen. Den lille kroken skal stikke ut på toppen av pinnen. Fest en strikk rundt bindersfestet. Nå har du fått krok som kan brukes til å holde tråden du spinner, på plass.
- Fest en gummistrikk midt på pinnen, tre på lokket og fest en ny strikk på pinnen under lokket. Strikkene holder lokket på plass. Du kan justere plasseringen på lokket hvis du vil. Noen liker å ha det høyt på pinnen, andre lengre ned.

Nå er du klar til å spinne!

Tips: Synes du håndteinen er for lett? Da kan du feste litt modelleire under lokket; Rull leire til en kule på størrelse med den valnøtt. Stikk den inn på pinnen og skyv den opp under lokket. Press den fast til lokket. Eller du kan rulle ei leirepølse og trykke den på plass langs innsiden av kanten på lokket.

Lykke til wink