Søk

Rød- og blånisser

(Mangler ingress)

Fremgangsmåte:

1
2
3
4

Vi trenger:

  • Vinkorker
  • Litt farget og kardet ull som tover
  • Grønnsåpe og vann. 1 liter vann og 1 desiliter grønnsåpe
  • Boks til å tove oppi, og et lite håndkle til underlag
  • Saks
  • Eventuelt ei stoppenål

Vi gjør:

  • Vi starter med nissekofta.
  • Dra ulla ut i lange strimler med 2-3 cm bredde. Nøst noe av ulla jevnt og stramt til vinkorken er dekket.
  • Dypp korken med ull i vannet, og klem forsiktig ut noe av vannet. Rull korken lett mellom håndflatene. La ulla filte seg litt sammen. Dypp av og til.
  • Etter hvert klemmer du ulla mot korken som er inni.
  • Sjekk om ulla er kommet jevnt på. Hvis ikke, legger du på tynne lag av ull der det kjennes lite ut.
  • Når ulla på korken begynner å bli litt fast, kan du rulle hardere. Du kan også rulle mot håndkleet. Etter hvert får du ei glatt, fast og fin overflate.
  • Ulla må være skikkelig tovet når vi skal klippe av bunn og lokk.
  • Skyv opp korken litt med tommelen. Det du ser av korken, blir hodet. Klipp av kanten nede.
  • Skyll korken med kofta på. Sett den til tørk.
  • Nå har vi øvd oss litt, så da er det bare å starte med lua.
  • Vi lager lua akkurat som starten på kofta, men nå med en ny kork inni.
  • Når ulla på korken begynner å bli litt fast, kan du dra litt i ulla i den ene enden. Er det vanskelig å få tak, kan ei stoppenål være fin å få tak i toppen på.
  • Filt videre og form lua.
  • Når den begynner å bli tovet nok, klipper vi vekk bunnen, jobber med kanten før vi drar korken ut. Skyll.
  • Hvis vi arbeider for mye med lua etter vi har hatt den av korken, kan den fort bli for lita.
  • Noen nisser er gamle og har fint skjegg.
  • Hvis vi skal ha skjegg, tar vi litt ull, spisser det i begge ender, trer ulla innpå stoppenåla og stikker skjegget under lua omtrent der ørene er.

Nissene trives i flokk, så lag flere nissevenner.

Lykke til!

Last ned veiledning i pdf eller word-doc her:
roedogblaanisser.pdf (125,34 kB)
roedogblaanisser.doc (506,00 kB)

Ide: Margit Bredesen
Foto: Elin G. Garvin