Søk

Kabylsk vev

Enkel vevteknikk ved hjelp av få redskaper, passer til alle aldre.

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5

Kabylsk vev

Oppskrift.pdf

En enkel vevteknikk som er godt egnet til alle aldre. Fin aktivitet på aktivitetsdager og sommerskoler.
Kabylsk vev er en enkel vev som kommer fra Kabylia i Algerie. Når man vever på den, ser det ut som om båndet er laget av strikkemasker. Når kabylene vever, slår de ofte staur ned i bakken og lager renning mellom dem. Da blir det lang renning, og ofte må man være to for å veve. Her lager vi en litt mindre utgave – på en planke:

Utstyr og materialer:
1. En treplanke
2. 6 spikre med litt stort hode
3. Hammer
4. Garn

Slik gjør du:
Slå inn en spiker nederst på den ene langsiden av planken. Slå deretter inn de øvrige 5 spikrene jevnt fordelt på den andre siden av planken. Du kan også lage en større vev med flere spikre på planken, hvis du ønsker det.

Renningen
Før man kan veve, må man lage en renning. Når du vever på kabylsk vev, er det fargene i renningen som vil synes i det du vever. Derfor må du velge de fargene du vil ha i båndet allerede når du trer veven. Du kan bruke forskjellige typer garn avhengig av hva du skal bruke båndet til. Garnet kan for eksempel være av silke, ull, lin eller bomull. Alle trådene skal knytes i løkke 2 ganger rundt hver spiker: én gang øverst på spikeren og én gang nederst mot planken. Dersom du velger samme farge på garnet både oppe og nede på samme spiker, får båndet en hel fargestripe i denne fargen. Velger du 2 ulike farger, vil maskene veksle mellom disse to fargene på båndet mens du vever.

Begynn å veve:
Lag deg et lite nøste av tråden du vil veve med. Denne tråden kaller vi innslagstråden. Husk at fargen på dette garnet bare vil synes som små prikker i kantene på båndet. Når du nå skal veve skal du bare flytte på trådene i den siden hvor det er flere spikre. Lag skille ved å la en løkke være oppe og en nede på hver av spikrene. Legg inn innslagstråden nede ved den ene spikeren og skift skille.

Stram innslagstråden til ved å skyve handa ned i det nye tomme skillet før ny tråd legges inn der. Dersom du ønsker å veve ut det meste av renningen din, vil du merke at det blir veldig stramt og litt vanskelig etter hvert. Da kan det være lurt å knytte på en sterk tråd i trådløkkene nederst og ta alle løkkene av den ene spikeren. Nå kan du knytte den nye løkka rundt spikeren og gi ut mer tråd av den etter som du trenger mer. Når båndet er ferdig, fester du innslagstråden ved å sy den pent fast langs kanten på båndet.

Et tips er å legge inn forskjellige ekstratråder samtidig med den andre tråden. Hår kan lett skli ut etterpå. Ta en liten dråpe med lynlim i kantene til slutt, så sitter de som banken!


Oppskrift og modeller: Husflidskonsulent i Vestfold, Annie Eikenes


Oppskriften er hentet fra boka TRÅD, som har mange flere bånd det er morsomt å lage. kan Den får du kjøpt via vår nettbutikk http://www.husflid.no/nettbutikk/boeker_og_hefter