Søk

Hjerter i trådsløyd

Julehjerter eller hjerter til jul...

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Oppskrift.pdf

HJERTER I TRÅDSLØYD
Vi kaller det trådsløyd når vi lager ting av metalltråd. Dette er en håndverksteknikk som vi kjenner til helt fra 1600 tallet. I Sverige heter det «luffarsløyd», oppkalt etter omreisende folk som lagde mange fine ting til husbruk, og solgte disse. Det er noen som fortsatt arbeider med trådsløyd, og flere har det som hobby. Man kan lage flotte lysestaker, kurver, eggholdere, smykker, knagger, pynteting m.m.
Her får du lære å lage hjerter. De kan henges opp, eller kanskje brukes som pynt på en julegave etc. Hjerte symboliserer vanligvis kjærlighet, men også andre sterke, positive følelser og at noe er verdifullt. Det passer bra i jula.

Du trenger:
MATERIALER
o Farget aluminiumstråd Ø 2mm. 
o Spole med farget metalltråd 0,5 mm
Dette kan bestilles hos: https://www.sloyd-detaljer.no/sortiment/?search=Metalltråd
o Perler. Her kan du bruke forskjellige typer og farger.
Perler for du kjøpt i hobbybutikker og bokhandlere, eller du kan bestille hos Sløyd-detaljer.
VERKTØY
o Rund tang
o Knipetang

Slik gjør du for å lage hjerter med perler:
o Klipp opp aluminiumstråden, som er 2 mm tykk, i lengder på 28 cm. Bruk knipetanga.
Lengdene passer fint til hjerter som blir ca. 9 cm. høye. Vil du ha større hjerter må du  klippe andre størrelser på lengdene.
o Bøy tråden i hjerteform. Det er smart å finne midten, og bøye midtpunktet med hjelp av en rundtang. Se foto 1.
o Klipp til den tynne tråden i lengde på ca 1,20 m. Denne bruker du først til å surre sammen spissen på hjertet. Se foto 2.
o Fortsett med samme tråden og tre innpå en perle av gangen. Surr tråden rundt et par ganger før du trer innpå neste perle. Dette gjør du for at perlene skal bli liggende der du har tenkt uten å forskyve seg etterpå. Se foto 3.
o Du bestemmer selv hvor mange perler du vil bruke, men det er fint om du plasserer litt rundt hele hjertet. Da får du en avslutning der du begynte i spissen.
o Til slutt fester du tråden godt.

Slik gjør du for å lage hjerter uten perler:
o Klipp opp aluminiumstråd som beskrevet ovenfor. Du bestemmer selv lengde.
o Bøy tråden til hjerter med forskjellig form. Det kan være lurt å bruke rundtanga for å lage fine små former på begynnelsen og slutten av tråden.

Modell, tekst og foto: Synøve E. Vadøy