Søk

Lag en julekurv eller flere.

Kurvene kan fylles med godsaker og smågaver...

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Oppskrift.pdf

Det å flette julekurver har tradisjoner tilbake til første halvdel av 1800-tallet. Det er kjent i de nordiske landene og kommer sannsynligvis opprinnelig fra Tyskland. Den danske eventyrforfatteren H.C. Andersen flettet en kurv til en han var forelsket i på 1860-tallet, og den norske kunstneren Edvard Munch flettet kurver med sin søster da han var barn. En av disse kan du se på Folkemuseet på Bygdø eller søke opp på digitalt museum.no.

Julekurvene har ofte form som hjerter, og kan fra gammelt av være et minne om Jesu kjærlighet til menneskene. Kurvene kan fylles med godsaker og smågaver.
Vi i Norden fletter kurver fremdeles, bare spør de voksne du kjenner om de har gjort det! De kan sikkert også hjelpe deg dersom du har lyst å prøve.

Du trenger:
- To papirark i ulike farger/mønstre. Bruk for eksempel glanspapir, origamipapir eller gavepapir av tykk kvalitet.
- Saks
- Penn
- Limstift eller teip
- Linjal

Slik gjør du:
Legg arkene oppå hverandre og brett de på midten. Klipp til to avlange deler som er like store. Den brettede siden skal være den ene kortsiden.  Bruk gjerne linjal for å få det vinkelrett. Hvor store delene skal være bestemmer du selv, dette avgjør størrelsen på kurven din. Du kan for eksempel bruke målene 15 cm lang og 10 cm bred.
Klipp runde hjørner på den enden av delene som ikke har en brett.
Nå skal du klippe hakk så du får fliker til å flette med. Første gangen du fletter er det lurt med kun to hakk /tre fliker. Når du behersker flettingen kan du øke antall hakk og lage utallige mønstre. Ideer finner du på nettet og i bøker.
Klipp hakk fra kortsiden med brett. Det er viktig at de er litt lengre enn bredden på delene. For eksempel; er delene 10 cm brede må hakkene være ca. 10,1 cm.
Flett en og en flik annen hver gang på utsiden og innsiden av hverandre.
Klipp en remse til hank. Limes på innsiden av kurven. Lurt at hanken er litt lang så det er enkelt å henge den opp for eksempel i juletreet.
Nå kan dere konkurrere i å flette den minste kurven!
Se bildene for nærmere forklaring.

Tekst, modeller og foto: Linda Thiis

Kilder:
Digitalt museum.no
Artikkel "Julepyntens symbolske betydning", Østlandets Blad 24.12.2010
Boken «Julekurver» av Beate G. Lindseth