Søk

Små, små juletrær

Vev juletrær på Kabylsk vev.

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Dette trenger du:

En treplanke ca 9 x 35 cm
4-5 spikere med stort hode og som er glatte på stanga
1 spiker som hode knipes av
Hammer
Garn til trestammen
Materialer til kvistene: piperensere eller musematte fra Panduro,
Knapper eller annen pynt til toppen av treet
Sytråd og nål

Slik gjør du:
Lag veven: Spikre inn den hodeløse spikeren nede på midten av planka. Slå inn de andre spikrene øverst med ca 2cm mellomrom.

Tre veven: Trådene skal rundt de øverste spikerne 2 ganger. Alle trådene skal rundt den ene spikeren i bunnen. Når du skifter til ny farge, kan trådendene knytes sammen i en knute. Pass på at trådløkkene ikke blir for stramme rundt spikerne. Da er det lettere å veve etterpå. Dersom du bruker lik farge på begge løkkene på en og samme spiker, blir det en hel strek av trådene i veven. Hvis du bruker to forskjellige farger på en og samme spiker, så blir det som v – masker oppover raden.

Slik vever du: Klipp til det du vil veve med. Piperenserne kan deles i to eller tre ettersom hvor bredt tre dere ønsker å lage. Musematta er lett å klippe remser av. Klipp til en tråd av garnet og begynn å veve med denne. Det skal være ei løkke nede og ei løkke oppe på hver av spikerne øverst på planka, hele tida når det skal veves. Det blir et skille her hvor trådenden legges inn i. Bytt plass på løkkene. De som var nede skal nå opp. Tre garnet inn på nytt i det nye skille. Prøv å skyve innslagstråden godt ned. Ikke stram innslagstråden helt inn til remsen. La det være igjen ei løkke. ( se bilde)
Bytt trådløkkene på spikerne igjen. Nå først strammer du til innslagstråden fra forrige omgang. Legg innslagstråden inn på samme måten oppover i det nye skille. Vev noen omganger før du begynner å legge inn kvistene til treet. Garnet skal være med oppover hver omgang selv om det er kvister med i skillet nå. Det gjør at stammen på treet ikke sklir ut.  Vev så høyt opp du ønsker å ha treet.
Dersom det er blitt for stramt å veve etter ei stund, kan du ta veven av spikeren i bunnen og knyte veven litt høyere opp på planka. Enten setter du inn en hjelpetråd i trådløkkene nederst, eller så kan noen av de trådendene som henger derfra før brukes igjen til dette.
Vev litt med garn helt på slutten. Klipp til treet slik at det blir en trekant.

Montering: Sy trådendene oppe og nede inn et par ganger og klipp av de lange endene. En av løkkene oppe kan spares til å brukes til å henge treet opp i. Sy på noe pynt på toppen. Her er det brukt knapper.

Slik lager du en vev...