Søk

Oppheng til bilder

Har du en fin tegning, eller et lite bilde du har sydd, kan du lage et spesielt oppheng til dette. Her er oppskrift på oppheng med bil, blomst og hjerte dekor.

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Har du en fin tegning, eller et lite bilde du har sydd, kan du lage et spesielt oppheng til dette. Vanligvis monterer vi bilder inn i rammer med glass, men det kan bli mer spennende å bruke et hjemmelaget oppheng.

Du trenger:

VERKTØY:
Målbånd / tommestokk
Knipetang
Rundtang
Drill og 2 m.m. bor
Kniv (Dersom du vil spikke pinne)

MARERIALER:
1,5 mm ståltråd (Kan kjøpes i hobbybutikk og i Felleskjøpet)
Tynn blomstertråd
Akrylmaling og pensel
Perler/knapper
Rundstang i str.1cm diameter
En spikka pinne i ca 1 cm tykkelse (Alternativ til rundstang)

SLIK GJØR DU:
Lengden på ståltråden må du tilpasse det du velger å lage. I modellene er det brukt 70 cm. lengde til hjertet, og ca 90 cm lengde til blomsten og bilen. Formen blir finest om du bruker fingrene til å bøye ståltråden, for en tang kan fort lage en knekk eller stygge merker. I teksten ser du hvor det er greit å ta i bruk tang.

Vi du spikke pinnen til opphenget? Da er det lurt å ha med en voksen.

Hjertet 
1) Knip av en 70 cm lang ståltråd med knipetanga. Finn midten på ståltråden, og bøy til formen slik som bildet viser. Bruk gjerne rundtang til den første lille bøyen.

2) Velg hvor «spissen» på hjertet skal være, og la trådene krysse hverandre. (På modellen er hjertet ca 7 cm høyt). Hold fast i krysningspunktet med knipetanga, og snurr rundt et par ganger.

3) Nå tilpasser du lengden på ståltråden slik at det blir lik avstand på venstre og høyre side. Du må tenke på bredden på bildet du skal henge opp, før du bestemmer lengden på rundstanga/pinnen du skal bruke. Bruk et 2 mm bor, og bor inn ca 2,5 cm i hver ende på rundstanga/pinnen. Press ståltråden inn i hullene, og juster formen slik at det blir mest mulig likt på hver side. Til slutt kan du male med en farge du liker.

Blomsten
1) Knip av en ca 90 cm lang ståltråd med knipetanga. Finn midten på ståltråden, og bøy til buer/bølger som bildet viser. Tre til venstre og tre til høyre. Prøv å få de ganske like. Her er det lurt å bruke rundtanga til hjelp, men pass på å knipe/bøye tråden lengst mulig inn på tanga der den er tykkest. 

2) Nå bøyer du tråden slik at det blir en blomsterform. Hold fast med «nebbet» på knipetanga i møtepunktet for stilken, og snurr rundt et par ganger.

3) Se punkt 3 under hjertet.
Du kan også fiffe opp blomsten med en fargerik perle eller knapp. Til dette bruker du blomstertråd og «syr» fast perlen eller knappen på best mulig måte. 

Bilen
1) Knip av en 90 cm lang ståltråd med knipetanga. Finn midten på ståltråden, og bøy til vinkler som bildet viser med bruk av «nebbet» på knipetanga. Prøv å få avstanden lik på venstre og høyre side. Legg merke til hvor det er lurt å begynne å lage bue/ skjerm til hjulene på bilen!

2) Bildet viser hvordan du former hjulene.

3) Bøy tråden fra hjulene vinkelrett inn mot midten, og deretter rett ned. Hold fast med knipetanga i «møtepunktet» og snurr rundt et par tre ganger. Videre følger du veiledningen i punkt 3 under hjertet.

4) På bilen ser du det er festet knapper i hjulene, og det kan du gjøre hvis du har noen som passer. Fest på best mulig måte med blomstertråd. På modellen er det brukt en spikka pinne.

Da gjenstår det bare å finne fram bildet du vil henge opp. Lag noen små hemper som du fester til bildet, og tre innpå rundstanga/pinnen. (Det er enkelt å dra ut ståltråden på en av sidene for å gjøre dette.)