Søk

Sy JEANS av gamle Olabukser og Olastoffer

La deg inspirere av Venil sitt Olabukseomsømprosjekt!

Du trenger:
En bukse som passer deg og som du liker form og lengde på, skal du bruke som MAL.
Olabukser/stoff
God stoffsaks
Knappenåler
Symaskin
Sytråd – mørk blå
Målbånd
Oppspretter

Slik går du frem: 
Det kan være lurt å bestemme seg for hvordan buksa skal se ut. Vil du bruke mørkt eller lyst Olastoff? Eller begge deler? Lag gjerne en tegning med fargeblyanter.

Lag to-tre spoler med undertråd slik at du slipper å spole opp tråd underveis.
Legg malen frem og ta mål i bredden på låret, over kneet og ankelen.
Legg frem buksa som du skal bruke som øverste del.

Velg et sted øverst på låret der du vil klippe av. Nå har du en shorts som du skal starte med og bygge videre på. Denne kan du godt legge oppå malen. Pass på at du ikke klipper i den buksa som ligger under. Du kan også legge malen oppå og kontrollere etter hvert som buksa tar form.
Klipp bit fra en annen olabukse. Når du klipper, så klipp et lite hakk og riv av resten. Da får du tråder som henger ut og en fillete kant. Klipp og sprett opp hele biten.  Bruk malen og målene og klipp til lapper som skal være låret på buksa. Sett bitene sammen med nåler på tvers og på langs, med sømmene ut.

Nå er du kommet til kneet. Hvilket stoff og hvilken farge? Har du festet godt nok med nåler kan du prøve buksa på og se hvor langt du er kommet.
Fortsett og klipp til biter og sett sammen alt med nåler. Til slutt kan du prøve hele buksa. Ta løst i den så du ikke stikker deg. Hvis det er noe som ser veldig rart ut kan du rette på det.

Nå kan du begynne å sy.
Sy sammen lappene på tvers. Ta ut nålene etter hvert. Det er mange nåler i starten, men det blir fort mindre. Du kan godt bruke rettsøm og ikke for tette sting.
Så syr du sammen langsidene. Når du møter en skjøt, stopp å sy, fest tråden og begynn på den andre siden av skjøten/lappen.
Når du har sydd hele buksa, prøv den på. Er det noe som stikker ut eller er for trangt? Da klipper du av og syr sammen igjen. Eller så må du sy sammen noen stoffbiter og skjøte på der det var for smalt.

På bildet ser du det er brukt linningen på en bukse helt nederst på beina. Og leggen er sydd sammen av stoffstrimler. Det er også lagt inn et lyst stoff helt øverst på siden på buksa for at ikke overgangen skal bli for stor til det lyse stoffet som er på låret. Gå over med symaskinen så du vet at buksa henger godt sammen. Prøv deg frem! Ikke vær redd for at det ikke blir perfekt eller rett nok. Om lappene blir litt skjeve er det nettopp dette som er med på å skape et helt eget uttrykk. Med tekstil kan du alltid skjøte og lappe sammen igjen. Du kan sy på lommer og andre stoffbiter som pynt til slutt.

Prøv buksa du lager, flere ganger underveis, slik at du finner formen og lengden. 
Eventuelt lag deg et mønster i papir.

Lykke til!