Søk

Pompadur

Holdbare poser for det meste

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14

I siste halvdel av 1700-tallet var det rokokkostil, med høye parykker og dekor og kruseduller på det meste. Det var moderne med posevesker som var rynket sammen øverst med en snor eller et bånd. Navnet «Pompadur» fikk veskene etter den franske Madame de Pompadour, som var Ludvig 15.'s elskerinne ved det franske hoffet.

Det er langt derfra til å snu buksa opp ned og lage posevesker av buksebeinet, men Ung Husflid har sin variant. Har du ei bukse som ikke lenger kan brukes som den er, kan den brukes til andre ting. Øverst kan den f.eks. bli til en shorts. Her er den nederste delen av buksebeinet snudd opp ned og blitt til en pose. Se på bildene og la deg inspirere til å lage din egen variant.

Dette trenger du:
Et buksebein
Symaskin
Saks
Sytråd
2 snorer til lukking: Du kan lage snorer selv, enten ved å klippe ut sidesømmene i buksebeinet, eller veve eller tvinne bånd. Ferdigkjøpte anorakksnorer er også et godt tips.
Til dekor foreslår vi broderi, stofftrykk, applikasjon eller knapper.

Slik gjør du:
Nederste del av buksa blir toppen på pompaduren/posen.
Sidesømmene er der fra før.
Derfor er det kun bunnen som skal sys, og lukkingen til posen.
Bestem hvor lang du vil ha posen din. Du må huske på å beregne litt ekstra lengde til bunnen i posen.
Klipp buksebeinet så lang posen skal bli, med tillegg for bunnen.

Liten pose med innvendig lukking:
Følg bildene og beskrivelsen til den lille blå posen, trinn for trinn.

Denne posen har en innvendig lukking som er sydd av et rutete bomullsstoff. På denne modellen er det brukt rester av ei avlagt skjorte. Mål bredden på buksebeinet og beregn 1,5 cm i hver side til innbrett. I høyden må du beregne nok til å sy en løpegang øverst og en brett nederst – se på bildene og følg dine egne mål, fordi alle bukseposer blir i forskjellig størrelse.

Om du vil brodere eller dekorere posen med stofftrykk, bør du gjøre dette før du begynner å sy sammen posen. Den hvite rombeformen på bilde 3 og 4, er et stempeltrykk. Stempelet er laget av en bit med sitteunderlag og limt på ei lita plate av pleksiglass.

Slik monterer du rektanglene til lukking. Træ den første snora inn fra den ene siden og helt rundt tilbake i den andre løpegangen. Knyt endene sammen i en knute. Træ den andre snoren likt, men begynn fra motsatt side.

Vreng posen og sy bunnsømmen. Dersom du ønsker å sy bunn i posen, brettes posen slik at bunnsømmen nå ligger midt under og det dannes en trekant i hver ende (se bilde). Sy tvers over. Pass på at trekantene blir like store, like mange cm tvers over. Vreng posen tilbake til retten igjen.

Store poser med utvendig lukking:
Selve posen er laget på samme måte som den lille, men disse er laget av større bukser og et lengre stykke av buksebeinet.

Klipp til to rektangler til lukkingen. Husk å beregne en liten brettekant på hver kortside. Brette kanten sys inn mot vrangen aller først.  Rektanglene sys en på hver side, litt ned fra kanten øverst på rettsiden av buksebeinet. Remsene bør være litt kortere enn bredden på buksebeinet og så brede at to snorer lett kan træs i.
Sy disse remsene på, enten for hånd eller med symaskin.