Søk

Pennal

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19

Stella Mathilde Eikenes Gustavsen ar sydd flere pennaler.
Venninna Linnea Thon ble også med og fikk også sydd seg et pennal. Det var hennes første gang på symaskin. Hun synes det var kjempegøy!

Dette trenger du:
Et stykke stoff til bunnen. Det er klippet ut fra ei gammel olabukse og måler 24 x 26 cm.
Restestoff til dekor.
Limstift.
Glidelås. Bruk en som er lengre enn pennalet.
Broderitråd eller sytråd ettersom du vil sy dekoren fast for hånd eller med symaskin.
Symaskin, sytråd og saks.

Slik gjør du:
• Klipp ut bunnstoffet.
• Klipp til dekorstoff og lim det på bunnstoffet. På et av pennalene her er det få dekorbiter. Mens på to av de andre er hele bunnstoffet så å si dekket.
• Sy bitene fast, enten for hånd eller med symaskinen. Syr du for hånd, syr du dekorbitene fast rundt kantene. Når du bruker symaskinen, syr du over lappene i alle retninger. Sømmene kan med fordel sys ganske tett. Du kan ikke sy feil!
• Glidelåsen skal nå på. Tråkle den fast eller sett den fast med knappenåler. I og med at glidelåsen er lengre enn pennalet, er det enkelt å sy den på. La glidelåsen være åpen når du syr på den andre siden også. Lukk glidelåsen nesten igjen. Spar et par cm til åpning. Vreng den rundt til vrangen.
• Nå skal sidesømmene sys. Bestem om du vil ha glidelåsen i toppen på pennalet eller midt på stykket.

Skal glidelåsen være på toppen, bretter du sammen pennalet med vrangen ut og glidelåsen helt på toppen. Sy sidesømmene. Husk at det må være en åpning i glidelåsen slik at du får vrengt pennalet rundt etter at du har sydd begge sidene.                                                                                                                                           Dersom du ønsker en bunn i pennalet, må du nå legge sidesømmene inn til midten. Da ser du at det blir en trekant nederst. Sy en rettsøm tvers over ca 3 cm inn fra spissen nede.

Ønsker du den andre fasongen, hvor glidelåsen er midt oppå pennalet, må du brette pennalet slik at glidelåsen ligger midt på det flate stykket. Sy sidesømmene. På denne fasongen må du brette til to hjørner på hver av sidene og sy dem. Se bildene.

Sømtips:
Ekstra stofflapp under symaskinfoten
Det er lurt å bruke en ekstra stofflapp under symaskinfoten til å sy over, før og etter sømmene på produktet. Ved starten er det lettere å komme i gang med sømmen. Sitter stoffet litt fast, så kan du hjelpe til ved å dra litt i ekstralappen. Når du har sydd over en ekstralapp på slutten sømmen og skal klippe av trådene, klipper du bare av tråden mellom sømlappen og produktet. Lappen står under syfoten på maskinen og klar til neste søm. Da har du ikke klippet for nære synåla, slik at tråden så lett drar seg ut og du unngår å tre symaskinen når du skal starte på neste søm.

Fest broderinåla fast i garnet, slik at den ikke er så lett å dra ut når du syr
Dersom garnet du skal sy med består av flere enn en tråd, kan du klare å feste nåla fast uten å bruke knute. Tre først nåla på vanlig måte. Så stikker du spissen gjennom trådene 3-4 cm inn fra nåla. Hold i den korte enden av tråden og sy igjennom. Nåla sitter nå fast. Se bilder.