Søk

Fiskeboks

Dette er gammel kunnskap som har vært brukt mange steder i landet.

Denne fiskeboksen her, fikk morfar Jon på 1960 tallet. Han har fisket kjempe mye med den, og fått mye fisk. Dersom han bruker en litt tung sluk, kaster han mye lengre med denne boksen enn det han klarer med ei vanlig fiskestang.
Det var ganske vanlig å lage seg en slik fiskeboks før i tida.
Det beste av alt er kanskje at den tar så å si ikke noe plass i tursekken! Ikke koster den stort i materialer og den er kjempegøy å lage. Du kan male håndtaket ditt før du skrur det på boksen, dersom du ønsker litt farge på det.

Dette trenger du:
En tom blikkboks, elektrotape
sag, spikkekniv, et treemne til håndtak
drill, borr, 2 skruer, skrujern, en tusj
fiskesene, en svivel og en fiskekrok

Slik gjør du:
Spør grunneieren om du kan sage ned en liten pinne. Spikk av barken på den.
Mål til at den passer akkurat inni boksen og sag den til.
Tape rundt kanten på blikkboksen slik at den ikke er skarp.
Nå skal håndtaket skrus fast. Det er lurt at det monteres høyt oppe i boksen slik at små hender får tommelen godt ned på yttersiden av boksen for å holde på snøret senere.
Borr hull på midten av håndtaket i begge endene. Dette gjør at det blir lettere å skru det fast etterpå.
Tegn en prikk der hullet til skruen skal bli på boksen. Borr hullet. Sett skruen i hullet på boksen og plasser håndtaket på plass. Skru fast i begge ender på håndtaket.
Borr et hull øverst på boksen for å feste fiskesena i.  Tre starten på snøret gjennom hullet fra yttersiden. Det holder at enden går ca 10 cm inn. Lag en knute ytterst på snøret.
Bøy snøret over kanten til yttersiden av boksen igjen. Snurr nå enden 3 ganger rundt snøret og tre enden inn i løkka. Stram godt til. Denne knuten vil sitte godt. (Se bilde med den røde tråden)
Snurr nå på fiskesena. Knyt på en svivel i enden. Bruk den samme knuten her. Sett på sluken.

Nå er fiskeutstyret klar til bruk. Det lønner seg å trene på kastingen. Da er det kjempelurt å ta av selve kroken på sluken. Kroken setter du først på igjen når du er klar til å fiske.
Dersom du blir sår på pekefingeren under treningen, kan du sette på et plaster.
Jammen ble det fisk på den første turen her, men torsken måtte kastes uti igjen. Her som vi bor er det ikke lov å fiske torsk på denne tida, fordi det er så lite av den.