Søk

Spikking rundt bålet

Uteaktivitet rundt bålet hele året.

Se også reportasje i tidsskriftet Norsk Husflid, nr 1-2021.

Bålstativ

Du trenger:
Sag
Kniv
Lita øks (ikke nødvendig)

Vil du lage deg litt varmmat når du er på skogstur, er et bålstativ enkelt å lage.
Sag ned 3 rajer (slanke stammer) på om lag
2 meters lengde og med grenkløft i toppen. I de fleste skogområder er det lett tilgang til klynger av rogn, or eller osp. Spør alltid skogeier først, som regel er det bare positivt å få tynnet ut i tette løvkratt.
Still rajene mot hverandre, slik at grenkløftene hekter seg fast i hverandre og beina danner en trekant.
Du tenger også en krok til å henge kjelen i. Kapp 2 grener med en kort kvist i enden. Grenlengden kan være 30 – 40 cm og kvisten bør være litt kraftig. Se bilde. Spikk en flate med et innhakk på hver av de to grenene, slik at de kan legges med flatene mot hverandre og hakkene fester i hverandre, slik bildet viser. Lag surring to steder, slik at emnene sitter godt sammen. Nå kan du henge opp kjelen i bålstativet.
Når du rydder bålplassen etter bruk, er det bare å legge til side stativ og krok. Har du en fast bålplass, vil du kanskje gjøre deg litt mer flid med både stativ og krok, som å fjerne barken og forme det til noe mer.

Rørepinne

Du trenger:
Sag eller grensaks
Kniv
Ev. maling

Dette er en kjekk, enkel spikkeoppgave som passer for barn så vel som for den som spikker for første gang. Kapp en pinne om lag 20 cm lang og med et tverrsnitt på ca. 1,5 cm.
Fjern barken, og spikk en liten kule e.l. i toppen av pinnen. Denne kan du sette farge på, om du har lyst. Deretter tynner du pinnen nedover slik at den blir om lag 0,5 cm i diameter nederst.

Steikespade til bålpanne

Dette trenger du
Bjørk
Kniv
Øks
Sag
Bandkrakk
Bandkniv
Rå kaldpresset linolje
Maling

Slik gjør du
Lengden på denne steikespaden er 47 cm og bredden på spaden er 65 mm. Kløyv et krokvokst emne med diameter ca. 70 mm gjennom margen, slik at fiberretningen følges, og gjerne slik at skaftet får en svak krumming. Arbeid i ferskt tre. Lengden og bredden på spaden bestemmer du selv. Ta bort veden nærmest margen, for at ikke steikespaden skal sprekke under bruk. Gjør grovarbeidet med øks og bandkniv. Tegn en grov form av steikespaden på emnet, som veileder deg under arbeidet, marker gjerne ei midtlinje. Tynn ut emnet mot steikespadens nedre del med bandkniven. Følg fiberretningen og form til skaftet slik du vil ha det med kniv eller bandkniv. Skaftet bør være bredest sett ovenfra og tynnere sett fra sida. Overgangen mellom skaft og spade bør være noe tykkere og bredere enn selve skaftet.
La emnet tørke sakte og forsiktig i noen dager før du fintelgjer og får slette flater.
Vil du male handtaket kan du gjøre det først og la fargen tørke før du setter spaden i rå kaldpresset linolje i et par timer. Tørk av spaden og la den lufttørke minst to måneder før du bruker den. Dette for at oljen ikke skal avgi smak til varm mat.

Pølseklype

Dette trenger du
Lauvtre
Kniv
Sag
Rå kaldpresset linolje
Maling

Slik gjør du
Ta et greinfeste av ferskt lauvtre. Fjern barken og telgj stammen og greina slik at de blir omtrent like tykke. Form til enden ved stammen. Deretter bøyer du greina oppover slik at den går parallelt med stammen. Bind godt fast og la emnet tørke minst ei uke. Når det er tørt, kapper du ferdig lengde og tynner ut fremste enden på pølseklypa. Prøv om du klarer å klemme sammen. Denne pølseklypa er 30 cm lang, men du kan lage den lengden du synes passer deg. Blir den for kort vil pølseklypa være vanskeligere å klemme sammen.
Overflatebehandles på samme måte som steikespaden.

Båltur, spikking og foto sammen med elever fra Rustad skole i Oslo.