Søk

Pose til sopp, frukt og grønnsaker

Blondegardiner kan brukes på nytt og bli flotte fruktposer. Vinn vinn - for forbruk og miljø!

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

En ide for å bruke opp det vi har og bidra til mindre bruk av engangsplast. 

Materialer:
● Ca. 30 cm x 60 cm blondestoff eller lignende stoff, så det er mulig å se hva som er inni posen. Det går fint an å lage posen i en annen størrelse enn det som er oppgitt her
● Ca. 140 cm bånd til snøringen delt i to (2stk 70cm bånd), det kan også brukes garn, flettebånd og lignende
● Sytråd

Utstyr:
● Saks
● Symaskin (anbefalt)
● Strykejern (anbefalt)
● Målebånd
● Sikkerhetsnål
● Knappenåler
Det er en fordel at man har litt erfaring med symaskin eller har med seg noen som har erfaring hvis man ønsker å bruke symaskin. Husk at strykejern er varmt.

Fremgangsmåte:
1.      Klipp ut et rektangel på 30 cm x 60 cm i blondestoffet, eller den størrelsen man ønsker posen skal være.
2.     Brett kortsidene inn 1 cm mot midten og stryk de ned for at de skal holde seg liggende. Brett deretter kortsidene en gang til, denne gangen 2 cm, og stryk ned. Her kan man først måle og tråkle hvor brettene skal være, for å lettere se hvor man skal brette når man stryker.
3.      Sy ned bretten med symaskin sånn ca. 2 mm inn på stoffet der det er tre lag med stoff, slik at det blir et hulrom/løpegang hvor båndene senere skal trekkes igjennom. Stopp denne sømmen ca. 1 cm fra kanten. Gjør det samme på begge sider.
4.      Brett stoffet en gang slik at brettekantene ligger mot hverandre med sømmen inn og retta ut, og stryk den nye bretten slik at stoffet ligger flatt.
5.      Fest sidene sammen med knappenåler slik at sidene ikke glir fra hverandre. Sy de to sidene sammen ca. 0,5 cm fra kanten. Pass på å ikke sy lenger enn sømmen fra punkt 3, siden toppen må være åpne for å kunne tre bånd gjennom.
6.      Vreng posen med innsiden ut og stryk sømmene slik at de ligger flatt.
7.      Sy en ny søm langs siden ca. 1 cm inn på stoffet. Når man gjemmer sømmonnet inn i på denne måten kaller vi det for en fransk søm.
8.      Vreng posen tilbake til rettsiden og stryk hvis man ønsker. slik at utsiden vender utover og stryk hvis man ønsker.
9.   Tre ett bånd igjennom løpegangen fra høyre til venstre slik at begge endene kommer ut til venstre. Knytt endene sammen med en knute. Tre det andre bandet fra venstre mot høyre, slik at begge endene kommer til høyre og knyt de sammen. Når du drar i begge båndene vil posen lukke seg.

Hvis man ønsker er det enkelt å lage denne posen i en annen størrelse, er fremgangsmåten vil bli det samme. Det eneste som endres vil være mengden stoff og bånd man kommer til å trenge.

Det er også mulig å lage en enklere variant av posen, ved å på punkt 5 - sy posen på vrangen i stedet for retten, og deretter hoppe rett til punkt 9. Eneste man må merke seg her er at en vanlig søm er svakere enn en fransk søm så det kan være nødvendig å forsterke sømmen.

Lykke til!