Søk

Hengekøye

Tenk deg å synke ned i en hengekøye med en god bok i ettermiddagssola!

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Hengekøyer er blitt svært populært i det siste, spesielt til å ta med på tur og sove ute. Denne modellen er nok mer til hagebruk, og er forholdsvis enkel å lage. Johanne lagde denne med barn på Larvik husflidslag sin sommerskole i 2020. Dette er et samarbeidsprosjekt for voksne og barn i alle aldre.

Du trenger:

Stoff (tykk bomullkanvas e.l.) ca 2 meter lang, ca 140 cm bred.
Stoffsaks
Symaskin med tykk nål og tråd
Tau / flaggline, ca 20 meter
Tau / reimer til å feste i trærne med.
To planker / lekter 30 x 48 mm, 80 cm lange
Drill med borr 8 mm
Fil / rasp
Pussepapir, et grovt og et fint (150 + 320)
To stålringer. Ca 4mm, 40 mm diameter, eller mer.

+ eventuelt
Kniver til kolrosing
Furubark
Linolje/matolje

Sånn gjør du:

1. Stoffet i hengekøya.
Klipp 2 remser med en bredde på ca 15 cm langs kanten av stoffet, altså to meter lange. Disse skal bli til hempene. Vist her er det brukt et stoff som er 140 cm bredt. Da står du igjen med en bit som er 200 x 110 cm.

2. Sy en pen kant i begge sider, ved å brette inn dobbelt og sy over. Revner stoffet lett er det lurt å først sy en sikksakk-søm i alle kantene.

3. Nå skal du sy hempene. Brett stoffene over hverandre slik at endene blir gjemt «inni» hempa. Sy over en eller flere ganger. nå har du to 2 meter lange hemper. Disse skal klippes opp i 12 like lange biter.

4. Fordel 6 remser på hver ende av stoffet, legg den første og siste helt ytterst i kanten og ha like store mellomrom mellom hver. Legg remsene som vist på bildet, 3-4 cm inn på stoffet med endene i retning kanten. Så brettes det en kant inn, og så en til over enden på remsene. Fest med nåler.

5. Sy først en søm helt inn mot brettekanten, hele veien over. Når det er gjort tar du ut nålene og snur stoffet rundt, slik at hempene kommer ut langs kanten. Nå skal du sy fast bretten som kommer på undersiden. Sy gjerne flere sømmer ved siden av hverandre bortover, det både forsterker hempene og ser stilig ut. Gjør dette på begge sider.

6. Så er det litt snekring på programmet. Du trenger to planker / lekter, dimensjonene kan du velge selv etter hvilket uttrykk du vil ha, men det må være tykt nok til at det ikke knekker. Her er det brukt gran 30 x 48 mm, i lengder på 80 cm. Tegn opp 12 hull fordelt på planken og bruk et 8 mm borr til å lage hull.
7. Puss eller spikk til plankene i ønsket form og uttrykk! Til denne utgaven, som også er gjennomført ved sommerkurs Ung Husflid i Larvik husflidslag, ble de dekorert med kolrosing.

8. Kolrosing:
Bruk en kniv eller spiss syl til å «tegne» i treet med. Når dekor-motivet er ferdig risset bruker du pussepapir på furubark for å lage et fint pulver. Dette gnir du over knivrissene, slik at mønsteret trer frem. Etterpå går du over med linolje eller vanlig matolje.

9. Delene til hengekøya er nå ferdig, og neste post på programmet er å feste tauet i hempene og planken.

Heng ringen opp i en god arbeidshøyde. Finn midten på ditt tau, som er ca 10 meter langt. Knyt denne fast i ringen.
Begynn med de to midterste hullene i planken. Tre dem gjennom og lag en liten knute under som planken hviler på. Pass på at planken ligger i vater.

Trekk så tauet gjennom hempene begynn på midten og jobb deg utover, knyt en knute igjen, tre den gjennom hullet og opp i ringen. Du kan justere etterhvert på knutene under planken slik at den hele tiden ligger rett. Knutene er der for å holde planken på plass og for å lettere kunne få like lengder, fra planken og ned til hempene. Det er ikke nødvendig å knyte over og under hvert hull, men fint å gjøre det i alle fall på de ytterste snorene.
Gjør dette på begge sider.

Avslutt med å trekke snoren ned igjen gjennom det ytterste hullet på hver side, lag en knute under, klipp et stykke nedenfor og svi endene så snoren ikke rakner.
Det kan være lurt å la litt snor være igjen slik at du har noe å justere med om det trengs.

10. Når dette er gjort på begge sider gjenstår det bare å feste et litt tykkere tau i ringen på hver side, finne seg et par trær og nyte sommeren!