Søk

Fra firkanter til skjørt

Ane i Ungdomsrådet viser deg hvordan du lager sommerskjørt. Skjørtet kan gjerne brukes hele året, det kommer an på hvilket stoff du velger.

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17

Dette trenger du:
- Stoff (mål vises på bilde)
- Saks
- Nåler
- Målbånd
- Tusj (som går bort i vask)
- Strykejern

Slik gjør du:
1. Klipp ut alle delene. Om stoffet har lett for å rakne syr du en sikksakksøm rundt kantene på alle bitene utenom knytebåndene.
2. Brett sidene på knytebåndene inn mot midten, slik at de møtes. Brett stoffet på midten, igjen, press det ned med strykejern, fest nåler nedover båndet og sy en rett søm helt ned langs begge båndene (se vedlagt bilde).
3. Midjebåndet bretter man i to med den rette siden vendt innover. Fest knytebåndene til midjebåndet, ved å feste knytebåndet langs midten av den korteste siden, inni bretten.
4. Sy nedover den korteste siden av midjebåndet, slik at knytebåndet er festet. Vreng stykket og stryk det flatt.
5. I den åpne siden av midjebåndet bretter man kanten inn, ca 1 cm, og stryker det flatt.
6. Stoffstykke til skjørtet legges flatt og det klippes av en bue i det ene hjørnet nederst på skjørtet.
7. Volangen brettes i to med den vrange siden inn. Juster lengdene på stingene til max lengde. Sy nedover kanten langs den lengste åpne siden i volang-stykket. Pass på å ikke fest tråden i starten og slutten, sy rett ned.
8. Dra i den ene tråden i den ene siden, som du akkurat sydde. Dette vil skape rynker i stoffet som skal fordeles jevnt utover stykket til det får samme lengde som den nederste delen av skjørtet. Pass på at trådene i den andre siden holdes på plass med en knute.
9. Når volangen er like lang som skjørtet skal den festes med knappenåler liggende rette mot rette i nedre kant av skjørtet. (bilde) Sy volangen fast, brett den slik at den frynsete kanten kommer på baksiden og press volangen med et strykejern.
10. Brett siden av skjørtet, som ikke er buet, dobbelt, og sy en stikning nedover kanten.
11. For at lengden på skjørtet skal passe med midjebåndet, forkorter du skjørtet ved å rynke det, slik du gjorde med volangen.
12. Når skjørtet og midjebåndet er like langt, fester man skjørtet inni åpningen av midjebåndet med nåler. Pass på at skjørtet ligger godt inn i midjebåndet, slik at rynkesømmen ikke synes. 
13. Sy en stikning bortover midjebåndet.
14. Sy et knapphull i midjebåndet, slik at man kan trekke knytebåndet rundt livet.

Vipps har du et deilig sommerskjørt.