Søk

Spikk en snorgaffel eller to

Å lage sine egene redskaper har lange tradisjoner. Snorgaffel er en enkle oppgave som krever litt trening...

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

For å spikke denne snorgaffelen trenger du:
En ca. 30 cm. lang nyfelt bjørkekubbe (diameter 20-30 cm.), så rettvokst og kvistfri som mulig.
Liten øks
Klubbe, eller noe annet som du kan slå på øksa med. Bør være av tre.
Spikkekniv
Løvsag og vanlig sag
Hoggestabbe
Evt. sandpapir (hvis du er nøye med kniven, så trenger du ikke dette).

Slik gjør du:
Kløyv bjørkekubben i to på midten ved å plassere øksa midt på margen, og slå med klubben til den deler seg. Kløyv deretter den ene halvdelen på midten igjen, og deretter en gang til. Fortsett til du sitter igjen med et «kakestykke» som er ca. 1,5 cm. i den tykkeste enden (ut mot neveren). Den bør ikke være tynnere enn 1 cm i den andre enden.

Del emnet på midten med en sag. Grovhugg deretter et håndtak med øksa som vist på bildet. (Du har nå egentlig to emner, så lag gjerne snorgaffel av den andre også i samme slengen).
Sag ut en «U» i motsatt ende av emnet, slik at du får en form omtrent som en sprettert. U-en kan være 5-10 cm dyp, og de to «gaflene» bør være ca. 1 cm. brede.
Tegn formen på håndtaket på emnet. Her kan du la fantasien slippe løs, hovedsaken er at den blir god å holde i. Deretter spikker du bort alt utenfor streken, som vist på bilde 8. Nå kan du legge snorgaffelen til tørk i romtemperatur i et par dager.

Når du kjenner at snorgaffelen ikke lenger er fuktig, så finspikker du formen med kniven. Pass på at kniven er skarp! Rundt av alle skarpe kanter, og får du det ikke helt glatt med kniven, så kan du bruke litt sandpapir.