Søk

Brikke, brødfjøl og spekefjøl

«… og at det er en nyttig ting, kan ingen komme fra…»

Kjært og nødvendig produkt har mange navn, og har slett ikke gått av moten! Hvem kjenner ikke igjen ymse fjøler til kjøkkenet, med inskripsjoner fra svipenna på sløyden?
I heftet «Hjelp til selvhjelp SLØIDLÆRE for skole og hjem», beskrives det grundig hvordan en kan lage Brikke, Brödfjæl og Spækkefjæl.

«Sløidlære for skole og hjem» ble første gang utgitt i 1911. Enebakk husflidslag lagde i 2014 et opptrykk i samarbeid med Flisby`n Forlag. Ta kontakt via www.husflid.no/Enebakk , om heftet er av interesse.

I dette heftet finner en nyttig informasjon om hvordan lage «enkle» og nyttige snekkersaker for hånd, til hus og hjem. Alt har en nyttefunksjon, med stram og klassisk oppbygging, fri for dekor og pynt.
Her kan du lære om verktøybruk, materialkunnskap, arbeidsstillinger og modeller på enkle reale sløydprodukter å lage. Et pust fra fortiden, men like nødvendig i dag, om en skal oppøve ferdighet i faget.

RENSLIG MED TREFJØLER – ET "HOLDBART" TIPS!

Er du av dem som har byttet ut den gamle trefjøla som skjærefjøl på kjøkkenet fordi plast visstnok skal være mer hygienisk?
Nå kan du ta fram den koselige trefjøla igjen, eller lage ei ny!
Mikrobiologer i USA har funnet ut at trefjøler desinfiserer seg selv.
Mens bakteriene formerer seg i hopetall på moderne skjærefjøler i plast og andre kunststoffer, er den gamle trefjøla bakteriedrepende.
Genialt.
I forsøkene smurte mikrobiologene 1000 salmonella, listeria og E coli bakterier utover forskjellige typer skjærefjøler.
I løpet av 3 minutt var det nesten ikke bakterier igjen på skjærefjølene. Hele 99.7% av uhumskhetene hadde strøket med !
Men på skjærefjølene av plast og kunststoffer levde bakteriene et lykkelig liv.
Heller ikke en grundig vask tar knekken på bakteriene i plastfjøler, de gjemmer seg i sprekkene.

Last ned pdf med beskrivelse og sett igang!

Salgsannonse fra Enebakk husflidslag

Ung Husflid takker Enebakk husflidslag for bruken av oppskriften fra heftet!