Søk

Veskeveving i Rauland

"Barn vever" er et utprøvingsprosjekt i Ung husflid. Vi ønsker å prøve ut ulike vev teknikker. Høyskolelektor Eli Wendelbo har hatt ansvar for veskevevingen.

Hver elev vevde en veske, bestemte fargene selv og fikk instruksjoner underveis for begynnelse og slutt på arbeidet. I veven etter nedklipping, ble veskene sydd sammen i sidene og snor/hank ble laget i passe lengde til hver enkelt. Denne sydde de fast på veskene. I øvre kant ble det knyttet frynser, som senere ble klipt ned, slik at det ble en fin knutekant på innsiden øverst.
En av elevene fikk renne en renning som senere ble sveipet på veven. 3 elever var med å sveipe på. 2 av elevene fikk prøve seg på å hovle. Slik  fikk de et lite innblikk i hvordan oppsetting av vev fungerer.
Til veskene brukte vi to-skaft, fiskebeinsmønster, gåseøye eller ringvend, med bomull 12/6 i renning. Innslag var ferdige trikotremser.

Andre vever som ble satt opp: Løper i hundetannsmønster og pute i fargeeffekt.
Det ble satt av 8 kurskvelder til kurset, men siden interessen for å fortsette var så stor, fortsatte vi enda 3 kvelder.

Dette er en aktivitet som passer fint for barn i 5. – 7. klassetrinn og som kan fungere som en fast aktivitetskveld i uken over lengre tid.
Barna kom til ferdig oppsatte vever så de tidlig i kurset kunne begynne å veve.
Å hoppe tau var fint pause innslag ….

Tekst og foto Høyskolelektor Eli Wendelbo