Søk

En strikkehistorie fra Østre Aker husflidslag

Helse i hver maske, mangfoldig strikkeaktivitet i Groruddalen.

Høsten 2014 startet Østre Aker Husflidslag planene for et  strikkekurs for barn. Med Groruddalssatsningen som en aktiv medspiller startet det første kurset  opp på  Lindeberg i januar 2015. Kort tid etter var det også etablert kurs på Stovner. Kursene er holdt over en kveld i uken, og hvert kurs har pågått i et halvt år. Nylig kom også kurs for barn i gang i bydel Grorud.
Interessen var stor, og fra første stund kom det mange jenter. Jungeltelegrafen gikk og i løpet av vinteren økte antall deltakere betydelig.
På kurset får deltakerne utdelt pinner og garn. Etter noe tid har de fleste knekt koden og lært både rette og vrange masker. Da strikkes søte, fargesprakende sommerfugler, pannebånd og pulsvanter pyntet med blomster og perler. Noen har også strikket luer. Veldig stolte jenter!
Husflidslaget har hatt mange instruktører i virksomhet. Aktiviteten er basert utelukkende på frivillighet, mens penger til garn, pinner etc. har vi fått tildelt fra bydel Alna og bydel Stovner sine frivillighetsmidler
Siden oppstarten i januar 2015 har mer enn 70 jenter deltatt. Mange har dessuten gått flere kurs. Hvert kurs blir avsluttet med en liten feiring og utdeling av strikkelappen.

Kurs for barn

Vinteren 2015 etablerte husfliden kurs for voksne i bydel Alna. Det holder til i gode lokaler på Furuset bibliotek. Gruppa møtes hver torsdag.
Deltakerne lærer grunnleggende teknikker som å strikke rette og vrange masker, legge opp og felle masker, lese oppskrifter og velge riktig garn til riktige strikkepinner.  Deretter velger de selv hva de vil strikke og får hjelp og veiledning etter behov.
God stemning i et multikulturelt og inspirerende miljø. Gruppen teller nå 12 personer.

"Åpen låve"

Høsten 2016 etablerte husfliden et tilbud på dagtid - kalt "Åpen låve" - i  lagets egne lokaler på Øvre Fossum gård.
Der samles strikkeglade kvinner i alle aldre en onsdag i måneden fra 12 til 14.  En strikkekafe der det bl.a. strikkes myke ullplagg til føde -og barselavdelingen på A-hus. Tidlig fødte og syke nyfødte trenger myke ullplagg for å holde varmen. Enkelte onsdager inviterer vi foredragsholdere.

Kurs for voksne 

ØAH arrangerte strikkeparty på Lindeberg skole i samarbeid med Groruddalssatsingen og Fretex 18.oktober 2015. Det var et spennende og vellykket samarbeid. Vi inviterte bl.a. garnprodusenter, strikkersker og forlag som gir ut strikkebøker. Strikkeduoen Arne & Carlos var dagens store trekkplaster. De holdt et morsomt foredrag og ledet en workshop der både barn fra strikkekurset og voksne var med. Planen var å skape en lue som skulle symbolisere Groruddalen.
Mange fant veien til Lindeberg skole denne lørdagen, og arrangementet fikk mye oppmerksomhet både i pressen, radio og TV.
Her forteller Arne & Carlos om hvordan de har tolket dette i sitt design: Åttebladsrosa i lilla og rødt peker i alle himmelretninger og representerer mangfoldet i Groruddalen. Åttebladsrosa er sett på som veldig norsk. Men egentlig kom den fra Midt-Østen og er ellers i bruk over hele verden. Den grå bunnfargen representerer asfalten og blokkene; det urbane i Groruddalen. Granskogen er med fordi dalen grenser mot marka på begge sider."
På åpningsdagen besøkte kronprinsparet det nye biblioteket på Furuset. Der fikk de hver sin lue, som øyeblikkelig ble tatt i bruk. Nå jobbes det med å utvikle en groruddalskofte med det samme mønsteret. Den skal lanseres i september 2017

Strikkeparty

Alle igangsatte tiltak fortsetter. 31. august 2017 starter vi i tillegg et helt nytt kurs for ungdom på Furuset bibliotek. Mange av jentene som har gått på barnekurs over tid, er nå blitt 12 -13 år. De kan strikke og er klare for større utfordringer På dette kurset øker krav til innlæring av nye teknikker - noe vi for spøk kaller strikkepensum. Deltakerne vil få garn til å strikke et større arbeid f.eks. en genser.
De vil også få mer ansvar og få anledning til å være hjelpeinstruktører på barnekurset på Lindeberg. Noe vi tror vil virke motiverende. Vi tar mål av oss til å besøke den store strikkeutstillingen på Hadeland Glassverk i september 2017 og relevante utstillinger i Oslo. Vi vil også introdusere strikkebøker og blader. Går det som forventet vil vi lage en utstilling i biblioteket med fotografier og elevarbeider. Kurs for voksne igangsettes i bydel Grorud fra høsten 2017.
Østre Aker Husflidslag har de siste årene satset på å lære barn og voksne å strikke. Det er et ambisiøst prosjekt der mange frivillige fra husflidslaget er involvert. Vi har velvillig fått låne lokaler bl.a. av Groruddalssatsinga på Lindeberg og på biblioteket på Furuset. Over 70 barn på Lindeberg har knekt "strikkekoden" og tilsvarende på Stovner. For å drive disse kursene er vi avhengige av finansiering fra bydelene og Sparebankstiftelsen. Når vi nå fikk midler fra LNU kultur, var det inspirerende. Vi ønsker å utvikle kursene, og særlig vil vi vektlegge kurs for ungdom. Dette er nytt for oss og krever nytekning for å få ungdommen med. Det sies at det er helse i hver maske - vi vil tilføye at det også knytter deltakerne sammen på tvers av ulike kulturer. Mange får en hobby for livet!

Hilsen Østre Aker husflidslag