Søk

Rompereser

Lekekammeratenes rompereser er lett å lage og skaper mye morro for både barn og voksne.

Fremgangsmåte:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Her er  Rompereseroppskrift.

Her er Målsatt tegning

Bildene er fra VM i "Rompe-res" 6.februar i 2010. Arrangementet startet formiddagen med kjelkelageverksted på Larvik torv,  deretter ble VM arrangert. Barn, foreldre og besteforeldre koste seg sammen i akebakken hele ettermiddagen.

Litt historikk om den lille rare kjelken

På 1960 tallet fantes det en enkel liten kjelke som ble kaldt ”rompereser” som ble brukt i Lillehammerdistriktene. Den besto av en treplanke på høykant med en stålmeie under og et tresete med håndtak.
På 1960 tallet var denne plankekjelken mye brukt, men den ble utkonkurrert da plastbrettene kom.

Til OL på Lillehammer i 1994 tok firmaet Fjellpulken kjelken i produksjon igjen.  Den fikk mye oppmerksomhet i media. De laget både en enseter og en toseter. Toseteren kalte de kjærlighetskjelken.

Det selvoppnevnte rompereserlandslaget fra Lillehammer, dro til de olympiske lekene i Nagano. Der ble det mye avisoppslag om det lille fartsvidunderet. Den lille rare kjelken er gøy å bruke både av barn og voksne. Den ser vanskelig ut å ballansere på, men er slett ikke det. Beina våre blir som to støttehjul.

For 10-15 år siden ble det laget noen ensetere av noen lokale helter oppi Svarstad Skisenter i Vestfold. De kan ikke huske hvor ideen kom fra, men tida passer med at noen kanskje hadde vært på Lillehammer under OL og fått sett rumperaceren der.
I 2009 dukket det opp en ny variant i Larvik. Da var sløydlæreren fra 40 år tilbake, invitert til en klassefest. Med seg hadde han en liten kjelke han ga til hun i festkomiteèn som hadde bedt han inn. Denne kjelken sa han var en ”fufarter”. Denne var lavere enn rompereseren og hadde 3 meier. Sløydlæreren bodde nå i Froland i Agder.
Vi har ikke hørt om at det finnes slike kjelker ellers rundt om i landet.

To lekekamerater fra Larvik har nå lekt seg og prøvd å utviklet en kjelke som har noe lokal inspirasjon. Toseteren ser ut som en båt. ( Superspeed, går fra Larvik til Hirtshals i Danmark) Kjelken fikk form som denne båten. Dermed fikk den navnet Superspeed TRE. Den går fortere til lands enn til vanns!
Enseteren har skroget til Superspeed TRE, men har fått et sete som ser ut som en vikinghjelm. 3 av vikingbåtene våre kommer jo fra Vestfold. Navnet på denne kjelken er Viking TRE. En av båtene som går fra Sandefjord til Sverige, heter Collor Viking.

Langkjelken var en kjelke som skapte mye moro i gamledager.  Går det an å lage en lang romperacer som både får plass til bestemor, bestefar og 2 barnebarn? Blir den totale tyngden for stor for bare en mei? Med alle disse folkene på, får kjelken plutselig 8 bein og blir da nesten seende ut som et insekt med 4 hoder!
La deg inspirere til å leke videre med både det å lage og kjøre med kjelkene. Kjelkene liker selvsagt ganske hardt underlag for ikke å bare skjære seg ned i snøen. Farten kan bli veldig stor og mye latter og moro blir det med den.

Foto og tekst: Husflidskonsulent Annie Eikenes
Modeller: Knut Abrahamsen