Søk

Tvare, gjenbruk av juletreet.

Tvare ble tidligere brukt til å røre med når man kokte og laga mat.

Fremgangsmåte:

Tvare ble tidligere brukt til å røre med når man kokte og laga mat. For å få tvara til å fungere som ei god visp tar du tvara mellom hendene og roterer den fort rundt. Den er en slags manuell mixer!
Gran og furu lager greinkranser -kvistkranser, og er gode utgangspunkt for ei tvare. Gran setter ikke smak på maten, så den egner seg best. Bruk gjerne et juletre som er i ferd med å bli kastet.
Så når jula er over lager vi ei ny tvare – visp til oss selv, eller som gave.
Ta emnet fra litt lenger ned enn selve tretoppen. Da får du ei tvare som ikke er så tynn og spinkel, men mer solid.

Dette trenger du:

• Greinsaks eller tursag
• Spikkekniv
• Glass, boks eller lignende med rette kanter
• Toppen av et grantre

Slik gjør du:

1.Bruk toppen på et grantre, eller litt nedenfor toppen. Kapp av stammen rett under en greinkrans- kvistkrans som er forholdsvis jamn.  Greinene i greinkransen kappes ca. 5 cm lange, og stammen i ønsket lengde.

2. Spikk av all barken.

3. Nå er tvara myk og bøyelig. Dersom du vil at tvara skal vispe godt inn til kantene i gryta eller bollen, kan du gjøre den god og funksjonell ved å sette den ned i et litt trangt glass eller boks med rette kanter.

4. Er emnet ditt blitt litt tørt kan det være lurt å sette tvara i ei bøtte varmt vann noen timer, før du begynner å presse den ned i en boks med rette kanter. Da vil du unngå at greinene knekker. 

La tvara tørke der i noen dager, slik at greinkransen får en fin form som er god å bruke til å vispe i maten.