Søk

17. mai-sløyfe i grindvev

17. mai sløyfer, laget av barn i Eid husflidslag

Fremgangsmåte:

1
2
3

Materiale:
Solberg mercerisert bomullsgarn nr 12/4

Renneliste:
11 tråder rød
4 ” hvit
7 ” blå
4 ” hvit
11 tråder rød

Slik gjør du:
Renn trådene i den rekkefølge rennelista viser. Du kan lage renningen mellom to stoler, og beregne så mange 17.mai sløyfer du ønsker å veve, på en renning.
Til hver av 17.mai sløyfene på bildet, trenger du ca 40 cm renning. (I tillegg på en renning, går det bort en del i knytting på hver ende av veven, ca 40cm.)
Tre trådene i hullene og mellomrommene på grinda. Du begynner på midten, med de blå trådene. Pass på at du begynner i midterste hull eller mellomrom. Når alle trådene er tredd, skal det være like mange tomme hull og mellomrom på hver side av grinda. Dette er viktig for at grinda skal komme i likevekt når du vever, og at kantene på båndet skal bli like fine på begge sider.
Når alle trådene er tredd i grinda, knytter du dem sammen i en knute. Fest knuten i et dørhåndtak, en tvinge eller lignende, og dra grinda igjennom renninga. Stram opp trådene slik at alle er like stramme og lag en knute i denne enden også.

Lag deg ei tråddukke til innslagsgarn, av den røde tråden. Tråddukke lager du ved å vikle tråden i åttetall mellom lillefinger og tommelfinger. Når du synes tråddukka er tykk nok, klipper du av tråden og knytter rundt med enden. Finn starttråden og dra ut litt og kjenn at den glir lett. Du kan også bruke en liten skyttel til innslag.

Nå er du klar til å veve.
Knytt ei fast snor rundt livet og fest den ene knuten av renninga. Den andre fester du i et dørhåndtak, med ei tvinge til bordet eller lignende. Dersom renninga er svært lang, kan du vikle opp renninga med ”løs fingerhekling” og låse med ei snor der det passer å stramme opp.    

Skill i veven får du ved å heve og senke grinda. Senk grinda, før inn innslagstråden, stram til slik at bare renningen er synlig.
Hev grinda, legg inn et innslag, stram til. Slik fortsetter du vevinga, og pass på at båndet ditt blir stramt og jevnt både i bredde og lengde. Skal du veve langt, er det smart å bruke et ”båndfeste”, ei poseklemme (som vist på bilde) eller du kan knytte det ferdige båndet lengre inn på snora rundt livet. Kanter på båndet blir penest, når du flytter etter og vever nært kroppen.
I hver ende av 17.mai sløyfa di, kan du velge å ha korte eller lange frynser. Fest innslaget ved å sy det fast i forrige innslag. Jentene på bildet har festa små bjeller på sløyfene sine og satt en sikkerhetsnål bak.

De stolte jentene du ser i på bildet øverst er medlemmer i Ung Husflid i Eid Husflidslag, Sogn og Fjordane. Ingeborg Myklebust, (t.v.) og Helene Beinnes Førde.

Lykke til…Hurra, Hurra og god 17.mai!