Søk

Ung Husflid på Kulturfest Tøyen

Ung Husflid verksted med skjærefjøl og treatovering!

28. mai deltok Ung Husflid på Kulturfest Tøyen, en strålende dag i Tøyenparken. 8000 elever og lærere fra ungdomsskolen og VGS i Oslo strømmet til festivalen. I teltet til Ung Husflid lærte ungdommene kolrosing på skjærefjøl.

Kolrosing kommer av å rose med kol. Det er en gammel teknikk som brukes for å dekorere i tre. Tidligere brukte man kull som fargestoff, derav navnet kolrosing. Kolrosing har vært brukt i norsk folkekunst til dekor på skjeer, skrin og ikke minst på ski!

Med kniv risses dekoren inn i treverket. Det blir som tatovering i tre, som en tag på en vegg. Elevene fikk se eksempler på kolsrosing fra folkekunsten som de satte sammen med sitt eget uttrykk. Å arbeide med tre og risse inn med kniv er kanskje ikke mange så vant til. Et uutforsket materiale og nye teknikker. Hånden må arbeide med langsomme bevegelser. Rissingen er ikke like lett å få til som å tegne med blyant på papir. Her oppstår en annen rytme og konsentrasjon, fremgangsmåte og tankeprosess.  Husflid er en sakte aktivitet. Å risse i tre krever ro og tålmodighet. Alle øvde seg først med blyant på et stykke papir. Målet er ikke strengere definert enn at resultatet gjerne blir en skjærefjøl der det kan stå Selam. Glad i deg mormor. Chicken nugget.

Resultatet ble nærmere 200 varianter av fjøler med ungdommenes fantasifulle streker! Takk for at vi fikk være en del av dette og takk til Kulturetaten for støtte til deltagelsen.

Ungdommene var interesserte, ivrige og nysgjerrige på den sjeldne teknikken. Her viser de fram mange varianter av tretatovering på skjærefjøl!