Søk

Stor husflidsaktivitet for barn og ungdommer i Gjøvik Husflidslag

Ungdomsrådet og team Ung Husflid i Norges Husflidslag har besøkt Gjøvik Husflidslag, og vært med en kveld på en av lagets ungdomsgrupper.

I 2011 starta dette laget opp med 5 barn i ei Ung Husflid gruppe.
I dag har Gjøvik Husflidslag 60 medlemmer under 26 år, og stor aktivitet for barn og ungdommer hele året, i tillegg til kurs og temakvelder året igjennom for de voksne. Det er i alt 184 medlemmer i Gjøvik Husflidslag.

På Gjøvik kaller de barn og ungdomsgruppene sine i Ung Husflid for Yngres, uten at de helt husker akkurat hvorfor det ble sånn. Dette funker i alle fall supert!  De har faste kvelder hele året for 2 barnegrupper, 2 ungdomsgrupper og 2 sløydgrupper for de fra 12 år oppover, - her er det full fart!
Alle som deltar på disse aktivitetene må være medlemmer i husflidslaget.
I august arrangerte Gjøvik Husflidslag, for andre år på rad, aktivitetsuke for barn uka før skolestart - med 51 deltakere! Her var både voksne og ungdommer instruktører for barna.

Over 20 voksne husflidslagsmedlemmer står på som instruktører vår og høst i Yngres, dette er frivillig arbeid. Mange av disse voksne medlemmene er genuint interesserte i barn, ungdommer og formidling av kulturarven. Lederen sier de voksne instruktørene får noen godord nå og da, og en blomst til jul for innsatsen.

I styret til husflidslaget på Gjøvik sitter nå 3 tenåringer, 1 gutt og 2 jenter. Ungdommene er ofte travle, så styret pålegger dem ikke tunge styreoppgaver. Men de får muligheten til å være med å bestemme, og deres meninger blir hørt og vektlagt i husflidslagets arbeid.

Det er også store aktivitet blant de voksne med faste temakvelder hver mandag i Vårnesbygningen på Eiktunet. Denne kvelden vi besøkte dem holdt de på med halmarbeid. De har faste grupper som jobber med spikking av ølhøner, tredreieing, sølvarbeid, billedvev, skinnsøm og trykking.
Gjøvik Husflidslag arrangerer Julemarked, Eiktundagen og Naturens dag hvert år i samarbeid med museet.

Styret i dette lokallaget har vært flinke til å søke økonomisk støtte fra ulike hold, som Sparebankstiftelsen, Gjensidigestiftelsen og lokale banker. Dette har gitt dem muligheter til å utbedre verksteder og lokaler, der arbeidet i hovedsak ble utført på dugnad av medlemmer.
For to år siden sto et nyinnredet snekkerverksted klart på Eiktunet med båndsag, 5 dreiebenker og alt øvrig nødvendig verktøy og utstyr. Snekkerverkstedet brukes både på kvelder av unge sløydgrupper, voksne på kurs, og på dagtid av snekkerinteresserte medlemmer.
I sommer ble det kjøpt inn nytt kjøkken, montert på dugnad, og klart til barna og ungdommene starta opp igjen i sine grupper i høst. 
Nøkkelen til denne ungdommelige suksessen er sikkert mange. Gjøvik Husflidslag har mange ildsjeler med leder Marit Johanne Aashaug i spissen. Det er fokus på at alle skal bli sett, både de yngste og de voksne. Hvert ungt medlem får ei snakkestund med lederen i ny og ne, her får poden si ifra om saker og ting, hva hun/han vil drive med på Yngres – hva som er artig og motiverende.
Gjøvik Husflidslag har et strålende samarbeid med Eiktunet museum, som er en del av Mjøsmuseet. Her leier husflidslaget lokaler i 3 bygninger.
Og alle er med å skape trivelige, trygge rammer, både for store og små!