Søk

Veilederkurs fra nord til syd

En liten situasjonsrapport fra Hammerfest til Sarpsborg. Fylkeslagene i Finnmark og Østfold, inviterte til å veilederkurs i oktober 2018

Finnmark hadde valgt å legge sitt første veilederkurs til Hammerfest. 10 deltagere fra tre lokallag, som ønsket inspirasjon til å komme i gang med Ung Husflid-aktivitet. Spikking var praktisk aktivitet på kurset.
Fredag kveld besøkte vi Hammerfest husflidslag, deretter starta kurset opp lørdag morgen og varte til søndag etter lunsj. Når reiseavstandene er lange og de fleste bodde på samme sted, ble det god tid til å bli litt kjent, så praten og diskusjonene gikk livlig hele helga.
Det ble mange spennende møter med engasjerte deltagere. Metodikk og fag, hånd i hånd. Enkle spikkegrep ble trent inn via ulike enkle produkter. Snorgaffel, minkepinne, eggeholder, knagger, kakepinner og krympebokser vokste fram. Yngste deltager var 13 år, rask og flink fant hun sine egen løsninger på tingene. I spikkingen var det ingen forskjell i mestring på grunn av alder. Erfaringer og ferdigheter kom i form av flis og det meste av arbeidet var synlig i søpla.

I Østfold hadde de heller ikke hatt veilederkurs for Ung Husflid-instruktører tidligere. Her var det vev og stofftrykk de praktiske aktivitetene. Kurset starta fredag ettermiddag og ble avsluttet kl. 16.00 lørdag ettermiddag. Korte reiseavstander gjorde arrangementet enklere. Fylkeslederen drev «catering», mat og drikke samlet deltagerne til fint sosialt felleskap og nye krefter.
Kurs i stoftykk ble holdt av Linda Vallner. Hun lot deltagerne prøve seg på ulike sjablong, silketrykk og stempelteknikker. De fleste dekorerte de kabylske vevene sine med stempeltrykk.
Med utgangspunkt i boka VEV VEL, arbeidet vi med flossvev, kabylsk vev og pappvev.  Hvordan organisere og tilrettelegge aktivitet for barn og unge, var tema for teori og praktisk metodikk.

Som ansatt i Norges Husflidslag, er jeg ydmyk i forhold til det engasjement og den dugnadsånden man finner hos husflidsfolk som ønsker å videreføre husflid og håndverksteknikker til barn og unge. Dyktige kursdeltagere med mangfoldig husflidsfaglig kompetanse, som etter endt arbeidsuke, kommer på helgekurs for å finne inspirasjon for å igangsette aktiviteter for barn og unge. Det står det stor respekt av!
Lykke til alle dere!