Søk

Nordisk håndverksleir for ungdom 2018

Nordisk håndverksleir ble arrangert på 8.-12.august på Romerike Folkehøgskole. 40 deltagere fra de nordiske landene deltok. Det var stor aktivitet og god stemning...

Norges Husflidslag arrangerte Nordisk Håndverksleir for ungdom på Romerike Folkehøgskole på Jessheim i august. For aller første gang ble en slik leir arrangert spesielt for ungdommer fra 16 – 22 år.

I alt 40 ivrige deltakere fra Finland, Estland, Sverige, Island, Danmark, og selvfølgelig vertslandet Norge, var med.
Ungdommene gikk på flere ulike kurs. De kunne velge et todagers kurs og en workshop som varte en dag.

- Broderi – broder din mening
- Sy votter i saueskinn og trykk på skinn
- Tredreiing
- Spikking i ferskt tre
- Sy et skjørt
- Strikking i islandsk tradisjon – Lopi
- Brikkevev
- Lage ledlampe av metallnett og papirmasse

En av intensjonene med den første utgaven av Nordisk håndverksleir var at ungdom skulle lære ungdom. Derfor var de aller fleste kurslærerne selv ungdommer/unge voksne.

Nordisk Håndverksleir er et samarbeid mellom alle medlemslandene i paraplyorganisasjonen Nordens Husflidsforbund. Slike leirer skal være en samlingsplass for ungdom som er interessert i tradisjonshåndverk, som liker å lage ting selv, og er interessert i miljøvennlig forbruk.
En slik arena kan bli en pådriver i bevaring og fornying av de nordiske håndverkstradisjonene.

Det var et yrende liv rundt omkring i husene på Romerike Folkehøgskole disse dagene. Ungdommene lærte nye ferdigheter og knytta nye vennskap. Verkstedene var fulle av konsentrerte og arbeidsomme ungdommer. Og det ble laget utrolig mye fint og spennende!
I gangene rundt omkring sto ferdige vever oppsatt til bruk i pauser, eller om noen hadde litt tid til overs!
Den norske sommeren bød på sol og gode badetemperaturer, så etter en lang dag på verkstedene ble det svømming i vannet ved skolen og sosialt liv til langt på kveld!
Akershus Fylkeshusflidslag stilte med et stort antall frivillige som la alt til rette, slik at alle hadde det bra på alle måter.  Husflidskonsulenten i Akershus Anne Guri Gunnerød hadde kontroll på alt, både før og under gjennomføringen av Nordisk Håndverksleir.

Nordisk Håndverkleir for ungdom mottok økonomisk støtte fra flere hold:
LNU - Landsrådet for Norges Barne og Ungdomsorganisasjoner
Akershus fylkeskommune
Nordisk kulturfond
Bergesenstiftelsen.
Studieforbundet kultur og tradisjon  
Norsk kulturråd